Věchýtek a 3D tisk

No, však víte, když pánbůh dopustí, tak i motyka spustí.

Takže Věchýtek podlehl všeobecné masírovce a objednal si stavebnici tiskárny Original Prusa i3 MK3.  Když dorazila poměrně kompaktní krabice s nápisy typu „Hrdě vyrobeno v České republice“ a tak, parkinsovský třes rukou ještě zesílil a nastaly pochyby, zda to Věchýtek vůbec dokáže dát dohromady.

Nicméně došlo ke stavbě. Podle návodu, který, až na jeden zákeřný moment, byl na návod ke stavebnici velmi návodný. Začátek byl easy, šroubovaly se dohromady velké kusy a zdálo se, že dílo pokračuje rychle od ruky a brzy bude hotovo.

začátek stavby

Když byly velké kusy umístěny na místo, pohonné řemeny podle možností vyšponovány, bylo nutno odejít na věčeři z důvodu sžíravého hladu. Stav věcí v dílně dokumentuje další obrázek.

Po večeři přišla na řadu tisková hlava a tady byl i ten avizovaný zádrhel. Totiž v návodu byl nakreslený a popsaný způsob připevnění  tiskového větráčku naplocho k hlavě. Sice Věchýtkovi zbyla jedna matka a šroub, ale ten na to vesele sral a šel spát.

Další pokračování bylo fakt funny, pominu-li zápas se zákony o neprostupnosti hmoty (pan Heisenberg a pan Pauli by se asi smáli) – ono se snažit nacpat strunu o průměru 3 mm do díry 2,5 mm je totiž docela sranda.  Ale pak i heat bed byl namontovaný (Parkinson, neParkinson) a toho se Věchýtek fakt děsil a přitom to bylo docela jednoduché.

Možná si všimnete, že tiskový větráček už nepřiléhá k tiskové hlavě, ale vysunutý dopředu. Návod se až v této části začal vyjadřovat k montáži té oranžové trysky dole na tiskové hlavě. A nastal ten zákeřný problém. Totiž v pytlíku s usměrňovačem vzduchu byla ještě taková plonkovní vzpěra.  Navíc ten oranžový usměrňovač vzduchu tam ani za boha nepasoval. Takže Věchýtek musel na ty internety a zjistit na co to tam je.  Po montáži vzpěry, uvolnění drátů z větráčku a přemontování větráčku, voila, všechno OK.

Konečná podoba je zde:

Když to zapnul a objevilo se, že je vše OK, Věchýtek zajásal.

Po seštelování sondy PINDA (fakt se to tak jmenuje), už nezbylo, než něco vytisknout.

a krabička na Arduino Mega následovala:

Co říci na závěr? Original Prusa i3 MK3 je magnific stroj. Jenom zjistit, co udělat, aby se nekroutil ABS plast.

Update:

Tisk zatím největšího „macka“ „Camera Tower“ pro plánovaný 3D scaner, tisk asi 13 hodin, 200um, materiál PET. Stav tak 2/3 tiskové doby:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..